Finanțarea descentralizată (DeFi), în forma sa cea mai de bază, este un sistem în care elementele financiare sunt puse la dispoziție pe o rețea publică blockchain descentralizată, făcându-le accesibile oricui, eliminând realizarea lor prin intermediari, cum ar fi băncile sau brokerajele. Spre deosebire de un cont bancar sau de brokeraj, DeFi nu necesită un act de identitate emis de guvern, un număr de securitate socială sau dovada adresei. DeFi se referă la un sistem în care cumpărătorii, vânzătorii, creditorii și debitorii se conectează peer to peer sau cu un intermediar strict bazat pe software, mai degrabă decât o firmă sau o organizație care efectuează o tranzacție utilizând software-ul dezvoltat pe blockchains.
Pentru a atinge scopul descentralizării, sunt folosite o varietate de tehnologii și protocoale. Un sistem descentralizat, de exemplu, ar putea fi alcătuit din tehnologii open-source, blockchain și software. Aceste produse financiare sunt posibile prin contracte inteligente, care automatizează condițiile de acord între cumpărători și vânzători sau creditori și împrumutați. Soluțiile DeFi sunt concepute pentru a elimina intermediarii dintre părțile care tranzacționează, indiferent de tehnologia sau platforma utilizată.
În ciuda faptului că cantitatea de tranzacționare de token-uri și bani introduși prin contracte inteligente în ecosistemul său a fost în continuă creștere, DeFi este încă o afacere tânără cu o infrastructură în plină dezvoltare. DeFi nu este supus unei reglementări sau unui control. DeFi, pe de altă parte, se anticipează că va prelua și înlocui băncile moderne în viitor.
CARACTERE CHEIE
- Finanțarea descentralizată sau DeFi își propune să utilizeze tehnologia pentru a elimina intermediarii dintre părți într-o tranzacție financiară.
- Componentele DeFi sunt monede stabile, cazuri de utilizare și o stivă de software care permite dezvoltarea de aplicații.
- Infrastructura și cazurile de utilizare pentru DeFi sunt încă în curs de dezvoltare.
Ce este DeFi mai exact?
Introducerea tehnologiei în serviciile financiare nu este nouă. În prezent, tehnologia este utilizată pentru a finaliza majoritatea tranzacțiilor la bănci și alte organizații de servicii financiare. Cu toate acestea, rolul tehnologiei este limitat la cel de facilitator în astfel de tranzacții. Companiile trebuie să navigheze în continuare în legalitatea mai multor jurisdicții, piețe financiare concurente și standarde diferite pentru a finaliza o tranzacție. DeFi, cu multitudinea sa de protocoale software standard și blockchain-uri publice pe care să le construiască, pune tehnologia în fruntea tranzacțiilor financiare.
DeFi este frecvent asociat cu blockchain și criptomonede. Cu toate acestea, are un domeniu de aplicare mult mai larg. Este vital să înțelegem starea existentă a ecosistemului financiar pentru a înțelege procesele de gândire care au condus la dezvoltarea finanțelor descentralizate.
Pentru a construi o infrastructură financiară modernă se folosește o abordare „hub and speak”. New York și Londra, de exemplu, servesc drept hub-uri operaționale pentru industria serviciilor financiare, influențând activitatea economică în spițe – centre regionale sau centre financiare precum Mumbai sau Milano, care pot să nu fie la fel de importante la nivel global ca hub-urile, dar să servească în continuare ca centre importante pentru economiile lor respective.
Dezavantajele finanțelor clasice
De la hub-uri la spițe și la restul economiei globale, prosperitatea economică sau dificultățile radiază spre exterior. În funcționarea corporațiilor globale de servicii financiare, această paradigmă de interdependență se repetă. Au sedii în hub-uri din întreaga lume, precum și sucursale locale, parteneriate și investiții. Datorită dimensiunii și sferei operațiunilor lor, acestea sunt supuse unui sistem de legi și reglementări în fiecare dintre țările lor financiare. Datorită dimensiunii și domeniului lor de aplicare, astfel de instituții sunt esențiale pentru stabilitatea economiei globale și sunt obligate să întrețină sau să construiască noi infrastructuri de servicii financiare.
Deși acest model a funcționat cu succes în secolul anterior, criza financiară și, ca rezultat, Marea Recesiune și-au expus inadecvarea. Un efect domino al economiilor care se prăbușesc și începutul recesiunii globale au rezultat din dificultăți ale bilanțului unor instituții bancare semnificative.
Finanțarea descentralizată folosește tehnologia pentru a dezintermedia modele centralizate și permite oricui, indiferent de etnie, vârstă sau identitate culturală, să acceseze serviciile financiare de oriunde. Serviciile și aplicațiile DeFi se bazează, în general, pe blockchain-uri publice și fie replică produsele existente construite pe standarde tehnice comune, fie oferă servicii noi adaptate ecosistemului DeFi. Aplicațiile DeFi, pe de altă parte, oferă consumatorilor un control mai mare asupra banilor lor prin portofele personale și platforme de tranzacționare care se adresează persoanelor, mai degrabă decât instituțiilor.
Componentele DeFi
Componentele DeFi sunt similare cu cele ale ecosistemelor financiare existente, deoarece necesită valute stabile și o gamă diversă de cazuri de utilizare. Monedele stabile și serviciile cum ar fi schimburile criptografice și serviciile de împrumut sunt exemple de componente DeFi. Contractele inteligente oferă cadrul pentru funcționarea aplicațiilor DeFi, deoarece acestea codifică condițiile și comportamentele necesare pentru ca aceste servicii să funcționeze. Un cod de contract inteligent, de exemplu, include un cod personalizat care specifică termenii și circumstanțele exacte ale unui împrumut individual. Garanția poate fi lichidată dacă nu sunt îndeplinite condiții sau circumstanțe specifice. Toate acestea sunt făcute printr-un cod, mai degrabă decât de către o bancă sau altă entitate manual.
Un software conține toate componentele unui sistem financiar descentralizat. Componentele fiecărui strat sunt proiectate pentru a îndeplini un scop specific în construcția unui sistem DeFi. Compozibilitatea este o caracteristică distinctivă a software-ului, deoarece componentele din fiecare nivel pot fi combinate pentru a crea o aplicație DeFi.
Cele patru straturi care alcătuiesc softwer-ul DeFi sunt prezentate mai jos:
- Stratul de decontare: Stratul de decontare este, de asemenea, cunoscut sub numele de Stratul 0, deoarece servește ca bază pentru toate celelalte tranzacții DeFi. Este alcătuit dintr-un blockchain public și o monedă digitală sau criptomonedă. Acești bani, care pot fi tranzacționați sau nu pe piețele publice, sunt folosiți pentru decontarea tranzacțiilor pe aplicațiile DeFi. Ethereum și ether-ul său simbolic nativ (ETH), care este tranzacționat la bursele criptografice, sunt un exemplu al stratului de decontare. Formele tokenizate de active, cum ar fi dolarul SUA, sau alte token-uri, pot fi utilizate în stratul de decontare. Un token imobiliar, de exemplu, ar putea reprezenta dreptul de proprietate asupra unui teren.
- Protocoalele software sunt norme și reglementări stabilite care guvernează sarcini sau operațiuni specifice. Aceasta ar fi o colecție de principii și norme pe care toți participanții la o anumită industrie s-au angajat să le urmeze ca o condiție de funcționare în industrie, similar organizațiilor din lumea reală. Protocoalele DeFi sunt interoperabile, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate de multe companii pentru a crea un serviciu. Synthetix, o platformă de tranzacționare a instrumentelor derivate bazate pe Ethereum, este un exemplu de protocol DeFi.
- Stratul de aplicație, așa cum sugerează și numele său, este locul în care sunt stocate programele orientate către consumatori. Protocoalele de bază sunt extrase în servicii simple orientate către consumator în aceste aplicații. Acest strat găzduiește majoritatea aplicațiilor ecosistemului Bitcoin, cum ar fi schimburile de criptomonede descentralizate și serviciile de împrumut.
- Stratul de agregare: Agregatoarele conectează numeroase aplicații din stratul precedent pentru a oferi un serviciu investitorilor din stratul de agregare. Acestea ar putea, de exemplu, face posibilă mutarea banilor fără probleme între diferite produse financiare pentru a maximiza profiturile. Astfel de acțiuni de tranzacționare ar necesita o mulțime de documentare și coordonare într-un aranjament fizic.
Starea DeFi în prezent
Evoluția finanțelor descentralizate este încă în primele faze. Începând cu martie 2021, valoarea totală a contractelor DeFi era de peste 41 miliarde dolari. Înmulțind cantitatea de token-uri din protocol cu valoarea lor în USD, se calculează suma totală blocată. Deși suma totală pentru DeFi poate părea mare, este crucial să ne dăm seama că este doar o cifră teoretică, deoarece multe monede DeFi nu au lichiditate și volum adecvate pentru a fi tranzacționate pe bursele de criptomonede.
Caracterul deschis și dispersat al ecosistemului financiar descentralizat poate provoca însă probleme cu reglementările financiare actuale. Legile actuale se bazează pe conceptul de jurisdicții financiare distincte, fiecare cu propriul set de legi și reglementări. Tranzacția fără frontiere a DeFi ridică probleme de reglementare cheie pentru acest tip de legislație. Cine este responsabil pentru o infracțiune financiară care are loc peste granițe, protocoale și aplicații DeFi, de exemplu?
Un alt domeniu de îngrijorare pentru reglementarea DeFi îl constituie contractele inteligente. În afară de succesul Bitcoin, DeFi este cel mai bun exemplu al ideii „codul este legea”, potrivit căreia legea este un set de reguli create și aplicate prin cod imuabil. Algoritmul contractului inteligent este pre-programat cu construcțiile esențiale și termenii de serviciu pentru tranzacțiile cu două părți. Sistemele software, pe de altă parte, ar putea eșua din mai multe motive.
Ce se întâmplă dacă un sistem se blochează ca urmare a unei intrări necorespunzătoare? Sau dacă un compilator (care se ocupă de compilarea și rularea codului) face o greșeală. Cine este responsabil pentru aceste modificări? Acestea, precum și o serie de alte probleme, trebuie rezolvate înainte ca DeFi să devină o tehnologie adoptată pe scară largă.
Concluzie și discuții
În concluzie după ce ai citit acest articol ar trebui să rămâi cu ideea că finanțarea descentralizată sau DeFi își propune să utilizeze tehnologia pentru a elimina intermediarii dintre părți într-o tranzacție financiară. De asemenea, componentele DeFi sunt monede stabile, cazuri de utilizare și o stivă de software care permite dezvoltarea de aplicații. Infrastructura și cazurile de utilizare pentru DeFi sunt încă în curs de dezvoltare.
În această serie de Introducere în Crypto urmează în fiecare zi câte un capitol nou care să te pregătească pentru viitorul tău financiar în rețeaua blockchain, a criptomonedelor și a finanțelor descentralizate. Îți recomand să citești articolele anterioare despre Ce este Blockchain-ul și Ce sunt Contractele Inteligente iar ulterior să citești articolul despre Ce este Bitcoin care îți va contura mai departe povestea mirobolantă în care tocmai ai intrat!