Pe 26 aprilie 2011, Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin (BTC), a părăsit comunitatea criptomonedelor cu un mesaj de despărțire chiar acum acum un deceniu: „Am trecut la alte lucruri”.
În anii de după aceea, Bitcoin a evoluat de la un proiect obscur și ezoteric la un activ financiar de miliarde de dolari, atrăgând atenția din partea guvernelor, instituțiilor financiare, corporațiilor și investitorilor. În ciuda a zeci de teorii plauzibile, identitatea lui Nakamoto rămâne evazivă, iar stocul estimat de 1 milion de BTC rămâne neclintit.
Evoluția Bitcoin și Nakamoto
Cu un preț actual al BTC de aproximativ 54.000 de dolari, averea proiectată a lui Nakamoto este de aproximativ 54 de miliarde de dolari. După cum am speculat recent, un preț BTC de 182.000 USD – considerat probabil de mulți entuziaști cripto – ar face din Nakamoto cea mai bogată persoană din lume. Prețul Bitcoin a atins un nivel de peste 64.000 de dolari la începutul acestei luni înainte de o mică corecție.
D. Trammell, una dintre primele persoane care a exploatat moneda digitală a speculat într-un interviu că este puțin probabil ca Nakamoto să lucreze la un protocol de numerar electronic înainte ca Bitcoin să aibă în vedere „lipsa lor de părtinire” în implementarea noii tehnologii.
Acesta a explicat:
„În retrospectivă, Satoshi nu părea să încerce să rezolve o problemă tehnică, ci mai degrabă o problemă socială. O problemă sistemică cu sistemul financiar vechi. La vremea respectivă, însă, ei erau foarte concentrați asupra tehnologiei, astfel încât unele dintre punctele filosofice ar fi putut fi trecute cu vederea sau minimizate de cei care nu acordau o atenție suficientă ”.
Va mai apărea Satoshi?
Deși Bitcoin nu a fost încă la înălțimea tuturor cititorilor cărții albe originale a lui Nakamoto din 2008, politica sa monetară dovedită a făcut din acesta un obiect atractiv de valoare. Deocamdată, narațiunea din jurul Bitcoin ca fiind un „aur digital” imuabil, rezonează cu investitorii de masă.
Nu este pe deplin clar dacă Satoshi Nakamoto va reapărea vreodată – sau dacă este încă în viață, de altfel – comunitatea criptomonedelor s-a împăcat cu anonimatul fondatorului. Opera lui Nakamoto a generat adoptarea pe scară largă a tehnologiei blockchain sub un nou etos de descentralizare. Cea mai influentă persoană a lumii cripto suntem „noi toți” care contribuim la o lume mai descentralizată:
„În aceste rețele, la care participăm adesea pseudonim, simțim oportunitatea de a recâștiga o parte din ceea ce am pierdut pentru entitățile din ce în ce mai centralizate care ne captează datele, ne invadează confidențialitatea, dictează termenii în care am putea schimba valoare și specificăm nivelul de risc financiar la care ar trebui să fim expuși.”