Ce sunt Smart Contracts (contractele inteligente)?

 Ce sunt Smart Contracts (contractele inteligente)?

Smart contracts sau contracte inteligente: tehnologia blockchain care va înlocui avocații

Un contract inteligent este un protocol computerizat destinat să faciliteze digital, să verifice sau să impună negocierea sau executarea unui contract. Contractele inteligente permit efectuarea de tranzacții credibile fără terța parte.

Unul dintre cele mai bune lucruri despre blockchain este că, deoarece este un sistem descentralizat care există între toate părțile permise, nu este nevoie să plătiți intermediari și vă economisește timp. Blockchain-urile au problemele lor, dar sunt cotate ca fiind, incontestabil, mai rapide, mai ieftine și mai sigure decât sistemele tradiționale, motiv pentru care băncile și guvernele apelează la ele.

În 1994, Nick Szabo, un savant juridic și criptograf a realizat că registrul descentralizat ar putea fi utilizat pentru contracte inteligente, altfel numite contracte de autoexecutare, contracte blockchain sau contracte digitale. În acest format, contractele ar putea fi convertite într-un cod de computer, stocate și reproduse pe sistem și supravegheate de rețeaua de computere care rulează blockchain-ul. Acest lucru ar duce, de asemenea, la feedback-ul registrului, cum ar fi transferul de bani și primirea produsului sau serviciului.

Ce sunt “contractele inteligente” (smart contracts) ?

Contractele inteligente vă ajută să faceți schimb de bani, proprietăți, acțiuni sau orice alt obiect de valoare într-un mod transparent, fără conflicte, evitând în același timp serviciile unui intermediar.

Cel mai bun mod de a descrie contractele inteligente este de a compara tehnologia cu un automat. În mod obișnuit, mergi la un avocat sau la un notar, îi plătești și aștepți până primești documentul. Cu contractele inteligente, pur și simplu introduceți un Bitcoin în automatul de vânzare (de exemplu, registru), iar garanția dvs., permisul de conducere sau orice altceva vă intră în cont. Mai mult decât atât, contractele inteligente nu numai că definesc regulile și penalitățile în jurul unui acord în același mod în care o face un contract tradițional, ci și pun în aplicare automat aceste obligații.

Înțelegerea contractelor inteligente prin viziunea lui Buterin

După cum a explicat Vitalik Buterin, programatorul Ethereum în vârstă de 27 de ani, la un Summit DC Blockchain, într-o abordare contractuală inteligentă, un activ sau o monedă este transferată într-un program „și programul rulează acest cod și la un moment dat automat validează o condiție și determină automat dacă activul ar trebui să meargă la o persoană sau înapoi la cealaltă persoană sau dacă ar trebui rambursat imediat persoanei care a trimis-o sau o combinație a acestora.” Între timp, registrul descentralizat stochează, de asemenea, și reproduce documentul care îi conferă o anumită siguranță și imuabilitate.

Exemplu: Să presupunem că ați închiriat un apartament de la mine. Puteți face acest lucru prin blockchain plătind printr-o criptomonedă. Veți primi o chitanță care este deținută în contractul nostru virtual; Vă dau cheia de intrare digitală care vă vine până la o dată specificată. Dacă aceasta cheie nu vine la timp, blockchain-ul eliberează o rambursare. Dacă trimit cheia înainte de data închirierii, funcția o va  deține, eliberând atât taxa, cât și cheia către dvs. și către mine respectiv, la data sosirii. Sistemul funcționează pe premisa “If-Then” și este asistat de sute de oameni, astfel încât,  vă puteți aștepta la o livrare impecabilă. Dacă vă dau cheia, sunt sigur că voi fi plătit. Dacă trimiteți o anumită sumă în bitcoin, primiți cheia. Documentul este anulat automat după timp și codul nu poate fi interferat cu niciunul dintre noi fără ca celălalt să știe, deoarece toți participanții sunt alertați simultan.

Unde pot fi folosite contractele inteligente?

Puteți utiliza contracte inteligente pentru tot felul de situații care variază de la instrumente financiare derivate, la prime de asigurare, contracte de încălcare, legislația proprietății, aplicarea creditelor, servicii financiare, procese legale și acorduri de crowdfunding.

Jerry Cuomo, vicepreședinte pentru tehnologiile blockchain de la IBM, consideră că contractele inteligente pot fi utilizate pe tot parcursul lanțului, de la servicii financiare la asistență medicală și asigurări. Aici sunt cateva exemple:

Management

Blockchain-ul nu numai că oferă un singur registru ca sursă de încredere, dar, de asemenea, rade posibilele încurcături în comunicare și in fluxul de lucru datorită acurateței, transparenței și sistemului automat. În mod obișnuit, operațiunile comerciale trebuie să suporte un mers înainte și înapoi, în așteptarea aprobărilor și pentru soluționarea problemelor interne sau externe. Un registru blockchain eficientizează acest lucru. De asemenea, elimină discrepanțele care apar de obicei cu prelucrarea independentă și care pot duce la procese costisitoare și întârzieri de soluționare.

Sănătate

Înregistrările personale de sănătate ar putea fi codate și stocate pe blockchain cu o cheie privată care ar permite accesul numai anumitor persoane. Aceeași strategie ar putea fi utilizată pentru a se asigura că cercetarea se desfășoară prin intermediul legilor HIPAA (într-un mod sigur și confidențial). Chitanțele de operații ar putea fi stocate pe un blockchain și trimise automat furnizorilor de asigurări ca dovadă de livrare. De asemenea, registrul ar putea fi utilizat pentru gestionarea generală a asistenței medicale, cum ar fi supravegherea medicamentelor, respectarea reglementărilor, rezultatele testării și gestionarea consumabilelor.

Beneficiile pe care contractele inteligente vi le pot oferi

Autonomie – Tu ești cel care încheie acordul; nu este nevoie să vă bazați pe un broker, avocat sau alți intermediari pentru a confirma. De altfel, acest lucru elimină pericolul manipulării de către o terță parte, deoarece execuția este gestionată automat de rețea, mai degrabă decât de una sau mai multe persoane, posibil părtinitoare, care pot greși.

Încredere – Documentele dvs. sunt criptate pe un registru comun. Nu există nicio modalitate prin care cineva să poată spune că a pierdut-o.

Backup – Imaginați-vă dacă banca dvs. a pierdut contul de economii. Pe blockchain, fiecare dintre prietenii tăi iti va acoperi spatele. Documentele dvs. sunt duplicate de mai multe ori.

Siguranță – Criptografia, criptarea site-urilor web, vă păstrează documentele în siguranță. Nu există hacking. De fapt, ar fi nevoie de un hacker anormal de inteligent pentru a sparge codul și a se infiltra.

Viteză – în mod obișnuit ar trebui să irosiți bucăți bune de timp și documente pentru a procesa manual documente. Contractele inteligente utilizează codul software pentru automatizarea sarcinilor, eliminând astfel orele irosite într-o serie de procese.

Economii – Contractele inteligente vă economisesc bani, deoarece elimină prezența unui intermediar. De exemplu, va trebui să plătiți un notar pentru a vă asista la tranzacția dvs.

Acuratețe – Contractele automate nu sunt doar mai rapide și mai ieftine, ci evită și erorile care provin din completarea manuală a unor formulare.

Concluzie și discuții

În concluzie după ce ai citit acest articol ar trebui să rămâi cu ideea că un contract inteligent este un protocol computerizat destinat să faciliteze digital, să verifice sau să impună negocierea sau executarea unui contract. De asemenea un alt aspect foarte important pe care contractele inteligente îl fac este să permită efectuarea de tranzacții credibile fără o parte terță. Cele mai importante beneficii pe care contractele inteligente vi le pot oferi sunt autonomia, încrederea, backup, siguranța, viteza, acuratețea și vă ajută să economisiți bani.

În această serie de Introducere în Crypto urmează în fiecare zi câte un capitol nou care să te pregătească pentru viitorul tău financiar în rețeaua blockchain, a criptomonedelor și a finanțelor descentralizate. Îți recomand să citești articolele anterioare despre Ce este Blockchain-ul și Ce este DeFi (Finanțele Descentralizate), iar ulterior să citești articolul despre Ce este Bitcoin care îți va contura mai departe povestea mirobolantă în care tocmai ai intrat!

Hamude M.

Știri recomandate