Scurtă istorie a banilor
La începuturi, când au fost inventați inițial în istoria imperială a Chinei, la sfârșitul dinastiei Tang, banii de hârtie au avut avantajul specific de a fi mai ușori decât mărfurile care constituiau practic numerar în acele vremuri, precum aur, argint și monede. Bancnotele au câștigat favoarea comercianților ca o versiune mai portabilă și, în cele din urmă, a devenit monopol guvernamental.
Cu toate acestea, atunci când a fost absorbită de o mare putere la acea vreme, această îmbunătățire dramatică a funcționalității a dus în cele din urmă la un dezastru din cauza influenței centralizate: dinastia Yuan, care a reprezentat mongolii care au cucerit China (creând cel mai mare imperiu terestru din lume până la Imperiul Britanic), și-ar fi imprimat drumul spre uitarea inflaționistă după tipărirea imprudentă a monedei de hârtie.
Extinderea bancnotelor în toată lumea
Întâmplarea face ca Marco Polo să viziteze China chiar în acea perioadă de timp. El a fost prima sursă occidentală care a menționat semnificația economică a bancnotelor, o inovație care nu a prins în Europa până în secolul al XVII-lea, dar care a pus în cele din urmă bazele pentru banii de hârtie ca monopol guvernamental care a fost ulterior adoptat peste tot în lume, inclusiv în Statele Unite.
Integrarea Chinei pe piețele globale sub diferite forme a fost întotdeauna o parte importantă a istoriei economice globale și a sistemelor financiare. Pe măsură ce monedele de rezervă au scăzut, absorbția cu confiscare a argintului și a alimentelor de către China imperială din cuceririle din cuceririle imperiale ale Spaniei în Mesoamerica și nu numai, a format Bursa Columbiană care a format primul sistem financiar cu adevărat global – și a dat naștere primului imperiu comercial cu adevărat global, Imperiul Britanic.
Capacitatea lirei britanice de a susține comerțul în vastul său imperiu a avut urcușuri și coborâșuri, compania East India servind drept punctul culminant al acestui comerț de-a lungul anilor 1700 și 1800, reprezentând aproximativ jumătate din comerțul global. Compania East India a putut face acest lucru doar prin comerțul cu Qing China și, ca rezultat, a dus mai multe bătălii pentru a deschide frontierele Chinei către comerț, în special războaiele de Opiu care astăzi formează fundația veninului și revanchismului naționalist chinez.
Mai aproape de prezent
După cenușa celui de-al doilea război mondial, dolarul SUA a crescut pentru a deveni moneda de rezervă mondială și punctul central al sistemului său comercial, provocând temeri cu privire la creșterea yuanului întruchipat într-un nou format inventiv: yuanul digital. Încearcă Republica Populară Chineză să sară din „ordinea mondială bazată pe reguli” impusă de armata Statelor Unite adoptând bani digitali?
Dacă nu trebuie să alegeți între cele două părți, întrebarea nu este la fel de importantă. Hal Finney și alți pionieri Bitcoin au prezis de mult că Bitcoinul va fi adoptat de băncile centrale și de băncile cu amănuntul în același mod în care a fost adoptat și aurul.
Bitcoin a fost conceput pentru a fi o acoperire autonomă care nu se bazează doar pe banii guvernamentali, similar cu mărfurile și monedele din trecut, cum ar fi monedele de sare, care au rămas specifice regiunii înainte de impunerea forțată a monedei.
Ideea a fost să ne îndepărtăm de capacitatea oricărei entități centralizate de a controla sistemul punând valoare economică pe puterea de calcul redusă, care a fost dezvoltată independent în multe state și de către mulți indivizi diferiți. Cele mai puternice entități centralizate erau state, dintre care cele mai puternice erau China emergentă și Statele Unite.
Situațiile actuale ale Chinei și SUA
Republica Populară Chineză este, în multe privințe, o replică de carbon a fundației sistemului economic american, în timp ce evită fundamentele sale politice. Există diferențe importante care fac diferența: Banca Populară a Chinei, de exemplu, nu are o separare de autoritate de Consiliul de Stat la care raportează.
Desigur, Republica Populară Chineză (RPC) este cenzurată din punct de vedere politic și are o istorie a ororilor, precum Revoluția Culturală și Piața Tiananmen, care nu pot fi niciodată menționate în mod deschis.
Influențe Keynesiene la bază
Cu toate acestea, conceptele keynesiene sunt înrădăcinate în practică în ambele țări și servesc ca un fel de religie oficială. Guvernul chinez și-a pus legitimitatea pe rezultatele economice pe care le poate oferi cetățenilor săi, ceea ce necesită o monitorizare atentă a creșterii PIB-ului. Istoria inflației sale, precum și mișcările pe care le-a inspirat și le-a susținut (de la ascensiunea comunistă la putere până la Piața Tiananmen), l-au condus la o atitudine mai neoliberală a politicii monetare decât oricare dintre băncile centrale din lume cu un procent de zero procente, ceea ce este potrivit pentru o țară care a urmat sfatul economic al lui Milton Friedman.
Ascensiunea sa în actualul sistem comercial global a urmat discuțiilor cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC) – în special cu Statele Unite. Republica Populară Chineză a împrumutat de la sistemul comercial american și i-a împrumutat surplusul sub formă de trezorerie și USD în rezervele sale valutare. Cele două state sunt împletite în moduri pe care simplul concept de cuplu nu le va putea niciodată înțelege pe deplin.
Ambele state duc acum mari războaie de putere, în primul rând prin armarea sistemelor lor comerciale, precum și prin încercarea de a câștiga aliați prin diplomația și comerțul capcanelor datoriei – ducând în cele din urmă la o apărare fundamentală a dolarului SUA și la un yuan în creștere, mai internaționalizat. , lovit de desemnarea FMI și de disponibilitatea tot mai mare de opțiuni de finanțare precum Dim Sum.
Ambele părți sunt acum angajate într-o luptă a economiei la fel de mult, deoarece China își reduce imensele investiții în USD și se străduiește să-și proiecteze imaginea mondială în afara G20 cu diplomația vaccinului și construirea infrastructurii.
Poziția Europei și introducerea Bitcoin-ului
În timp moneda emblematică a Uniunii Europeane, Euro, este o monedă consolidată care se află în prezent pe locul al doilea în rezervele valutare deținute de băncile centrale, mulți dintre membrii săi se suprapun cu NATO. UE este sistematic mai aproape de SUA, iar cooperarea SUA-Europa în domeniul SWIFT implică faptul că în timp ce UE nu este un proxy perfect pentru SUA, ea este sistematic mai aproape de SUA.
Bitcoin este acea acoperire, nu numai pentru indivizi și organizații care încearcă să navigheze la intersecția dintre USD și Yuan, ci și pentru statele naționale care doresc să ia o serie de țări „nealiniate”, lucru care (sperăm) se va întâmpla mai degrabă în practică decât în teorie, așa cum se întâmpla în epoca sovietică.
SUA ar putea promova un sistem internațional „bazat pe reguli”, dar acesta este cel care aplică multe dintre reguli. Țările ar putea aminti sloganul flagrant „America First” al Trumpismului, dar în cele din urmă aceeași linie de gândire exprimată în tezaurizarea vaccinului Administrației Biden sau concentrarea Rezervei Federale asupra locurilor de muncă la frontieră, mai presus de orice. Trump îi sfătuiește pe străini să fugă tare și, în timp ce vicepreședintele Harris preferă să fie mai discret, ea își exprimă o părere similară.
Cum poate rezolva Bitcoin acest conflict
În timp ce actuala mare rivalitate de putere este încadrată frecvent în termeni de idealuri, preocupările economice sunt probabil cele mai importante. La urma urmei, Marea Britanie a fost aproape de a interveni militar în numele Confederației nu pentru că împărtășea principiile sale (sclavia a fost abolită în Marea Britanie cu câteva decenii înainte de a fi abolită în Statele Unite), ci din cauza legăturilor elitei sale economice cu comerțul cu bumbac al Confederației .
Bitcoin este denigrat atât de Republica Populară Chineză, cât și de elitele economice ale Statelor Unite, făcându-l unul dintre puținele subiecte asupra cărora nu sunt de acord public. Unul dintre principalele motive este acela că își dau seama de potențialul său de a slăbi marele joc de putere în care sunt angajate cele două țări. Bitcoin reduce dominanța actuală a Statelor Unite pe care China dorește să o surprindă contestând ideea monopolurilor monetare fiat. Drept urmare, Republica Populară Chineză a încercat să aplice o interdicție provincială condusă de Consiliul de Stat asupra mineritului Bitcoin, în timp ce legile pentru portofelele „nehosted” au fost discutate în Statele Unite State.
Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a numit Bitcoinul „ineficient” și a avertizat împotriva acestuia în mai multe rânduri. Vicepremierul Liu He, absolvent al Harvard, care conduce Comitetul de stabilitate financiară și dezvoltare și este considerat pe scară largă ca „creierul economic” al lui Xi Jinping, consideră că mineritul Bitcoin este un „pericol financiar”.
Statele Unite și China s-ar putea să nu fie de acord cu multe aspecte, dar când vine vorba de Bitcoin, acestea sunt surprinzător de unite – ambele se luptă să fie reorientate acum atât pe aderenții interni, cât și pe cei externi, dintre care unii nu cred în minciuna fundamentală a fiatului care îi împuternicește.
O primă inițiativă
El Salvador este un exemplu concret de țară care folosește Bitcoin pentru a acoperi decalajul dintre SUA și China. În schimbul unei integrări economice mai strânse cu China, fostul președinte a schimbat recunoașterea Taiwanului către Republica Populară Chineză în 2018. A trebuit să facă față mâniei sancțiunilor americane. Când actualul președinte, Nayib Bukele, a luat în considerare anularea reformei, el a fost convins de altfel prin finanțarea infrastructurii chineze.
Indiferent de specificul dinamicii sale personale: populismul milenar, tendințele interne către putere și consolidare și nevoia de a-și face publicitate în restul lumii, țara sa se află în inima unui vârtej de presiune economică atât chineză, cât și americană. Apelarea către Bitcoin are efectul neintenționat de a împinge țara departe de ambele influențe și de a-i permite să fie mai independentă, chiar dacă aceasta nu este intenția.
Bitcoin, deci, nu este doar o versiune modernizată a Esperanto care se concentrează mai degrabă pe bani decât pe limbă, ci este și o semnificativă acoperire geopolitică pentru statele naționale care caută să găsească o cale de mijloc între presiunea chineză și cea americană pentru a obține sprijinul comunității internaționale.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro