Înainte de toate, trebuie să definim termenul de Halving. Conform dicționarului oficial al limbii engleze, Halving-ul presupune a reduce ceva la jumătate sau a împărți ceva în două părți egale. O reducere la jumătate a Bitcoin este atunci când compensația pentru extragerea unui nou bloc este redusă la jumătate, iar acest lucru se întâmplă la fiecare 210.000 de blocuri (la aproximativ patru ani). Primul dintre acestea s-a întâmplat în 2012, iar următorul va avea loc în 2024. În acest articol vom acoperi ce se întâmplă într-o înjumătățire a Bitcoin, de ce este un lucru important pentru oamenii implicați în mineritul de Bitcoin și impactul acestuia asupra investitorilor și asupra monedei în general.
Noțiuni de bază privind reducerea la jumătate a Bitcoin
Pentru a înțelege ce este o înjumătățirea Bitcoin, merită să facem un mic pas înapoi pentru a descrie piesele în mișcare.
Toate criptomonedele care utilizează blockchain-uri au un cadru de protocol pe care îl utilizează pentru a obține un acord între nodurile sale dispersate pentru a defini o singură stare a rețelei. Acest sistem este numit „mecanismul lor de consens”. Aceste protocoale se asigură că fiecare nod este sincronizat cu fiecare alt nod, fiind de acord asupra tranzacțiilor unui nou bloc, asigurându-se că toate sunt legitime și apoi vor fi adăugate în blockchain.
Bitcoin și PoW
Există mai multe tipuri de procese de consens, iar rețeaua Bitcoin utilizează un mecanism de consens Proof of Work (PoW). În cadrul acestei abordări, nodurile distribuite care trebuie să obțină consens sunt minerii care concurează pentru a confirma noul bloc. Aceste dispozitive vor „mina” Bitcoins prin rezolvarea ecuațiilor matematice complicate care validează tranzacțiile Bitcoin. Fiecare dispozitiv folosește o strategie de forță brută pentru a obține răspunsul corect, făcând milioane de presupuneri pe secundă pentru a găsi răspunsul corect.
Dacă un miner câștigă cursa pentru a rezolva puzzle-ul hash matematic, atunci li se oferă o recompensă. Această recompensă este standardizată de rețeaua Bitcoin.
Acum, ce este Hash-ul?
Hash-ul este o funcție matematică care convertește o intrare de lungime arbitrară într-o ieșire criptată (un șir lung de numere întregi) cu o lungime stabilită.
Înjumătățirea Bitcoin este reducerea programată a subvenției pentru recompensa minerului. Conform protocolului blockchain al Bitcoin, recompensa pentru blocuri Bitcoin este redusă la jumătate după ce sunt create fiecare 210.000 de blocuri. Recompensa inițială pentru crearea unui nou bloc, atunci când misteriosul Satoshi Nakamoto a început Bitcoin în 2008, era de 50 Bitcoin, iar în cele trei înjumătățiri de până acum, această recompensă a scăzut la 6,25 Bitcoin.
Istoricul datelor de înjumătățire Bitcoin
Programul de înjumătățire pentru fiecare 210.000 de blocuri este programat în codul sursă Bitcoin, iar scopul a fost ca o înjumătățire să aibă loc la fiecare patru ani. Acest program nu este bătut în cuie și poate fi ușor diferit, deoarece timpul de creare a 210.000 de blocuri poate varia depinde de cât de repede pot rezolva minerii ecuația matematică pentru hash. Metoda de minerit are o țintă pentru blocuri noi de o dată la 10 minute, cu toate acestea, pe măsură ce mai mulți mineri se alătură/parăsesc rețeaua, rata hash-ului rețelei și timpul de rezolvare a problemei crește/descrește.
Soluțiile prin care problemele au fost depășite
Această problemă este rezolvată prin ajustarea dificultății de exploatare la fiecare două săptămâni. În general, rețeaua s-a dezvoltat extraordinar, iar timpul mediu pentru un nou bloc este aproape întotdeauna sub cele 10 minute prevăzute. Dacă ne uităm la cronologia anterioară, este vorba de la 3 până la 4 luni mai puțin decât intervalul de patru ani estimat pentru a finaliza 210.000 de blocuri.
Care sunt efectele reducerii la jumătate a Bitcoin?
Înjumătățirea conduce în mod evident la o diminuare a plăților pentru dezvoltarea de noi blocuri. Următoarea reducere la jumătate o va reduce la 3,125 Bitcoin.
Minarea
Minarea de Bitcoin necesită corporații mari sau oameni care lucrează împreună pentru a împărți profiturile Bitcoin. Hardware-ul este conceput special pentru extragerea Bitcoin și pe baza hashrate-ului rețelei și hashrate-ul minerului va decide câștigurile medii pe care le-ar putea câștiga. Minerii trebuie, de asemenea, să ia în considerare cheltuielile de energie.
Ce înțelegem prin Hashrate?
Hashrate-ul este o măsură a câte calcule (ghiciri ale hashului) pot fi efectuate pe secundă și pot fi măsurate în miliarde, până la chintilioane. Un hashrate de 1TH/s = un trilion de calcule pe secundă.
Pentru oricine din sectorul minier, o înjumătățire este un eveniment major, deoarece ceea ce au făcut cu o săptămână în urmă devine brusc jumătate din săptămâna actuală. Să ne imaginăm că o mină de aur ar ști că aurul pe care îl scoate din pământ ar fi înjumătățit la fiecare patru ani. Costurile minerilor Bitcoin rămân aceleași, cu toate acestea, veniturile lor scad cu aproape jumătate. Odată cu înjumătățirile, există adesea un număr mic de mineri care nu mai cred că este viabil pentru ei să mineze, și vor pleca pentru a-și folosi platformele pentru extragerea altor criptomonede. Acest lucru scade hashrate-ul rețelei într-o măsură minoră, ceea ce este un plus pentru minerii care aleg să rămână, dar nu compensează pierderea de numerar.
Economia înjumătățirii Bitcoin
Înjumătățirea încetinește rata de generare a monedelor noi, scăzând oferta, iar înjumătățirile atrag în mod normal o mulțime de atenție și noi cumpărători, ceea ce crește cererea. Acest lucru a avut implicații pentru investiții similare cu alte active cu oferte limitate sau scăzute, cum ar fi metalele prețioase, care au o cerere mai mare și prețurile sunt împinse mai sus.
În graficul ce urmează putem vedea cum arată curba de inflație a Bitcoin.
Linia albastră reprezintă oferta totală de Bitcoin, care în 2022 se ridică la aproximativ 19 milioane. În fiecare zi, Bitcoin se strecoară mai aproape de oferta sa totală de maxim 21 de milioane, ofertă care va fi finalizată în jurul anului 2140. Linia portocalie indică rata inflației Bitcoin care la fiecare patru ani scade la jumătate. Rata actuală este sub 2 procente și va continua să scadă cu fiecare nou bloc și înjumătățire.
Atuu-ul care diferențiază Bitcoin de finanțele clasice
Oferta cunoscută, aprovizionarea maximă viitoare și rata de creare de-a lungul timpului necesar pentru a ajunge acolo sunt standardizate cu înjumătățiri, făcând predicțiile stabile cu Bitcoin, spre deosebire de monedele fiat care sunt controlate doar de capriciile guvernelor și ale băncilor lor centrale. Acesta este principalul motiv pentru care Bitcoin este considerat un mare activ de valoare de către susținători, inclusiv de către Goldman Sachs.
Investiții
Pentru investitorii Bitcoin, putem privi trecutul pentru a ne ajuta să estimăm modul în care reducerea la jumătate din 2024 ar afecta prețul Bitcoin. Înjumătățirile Bitcoin din trecut au dus la creșteri semnificative ale prețurilor. Reducerea la jumătate din 2012 a dus la creșterea prețului Bitcoin de la 12 USD la 1213 USD în anul următor. Prețul celui de-al doilea halving din 2016 a fost de 647 de dolari, iar anul care a urmat a crescut la 19.800 de dolari, dar apoi a revenit la 3.276 de dolari încă un an mai târziu. Cea mai recentă reducere la jumătate a Bitcoin a avut loc în mai 2020, când prețul a fost de 8.787 USD, iar în 2021 prețul a atins peste 68.000 USD, de la care am scăzut la 42.000 USD, în creștere cu 377 la sută.
Un tipar ce pare să se repete
Când ne uităm la halving-urile anterioare (pe o scară logaritmică), aceste modele sunt ușor de deslușit. Prețul Bitcoin crește brusc după halving, dar ulterior urmează o piață bearish extinsă înainte de a reveni din nou la următoarea înjumătățire.
Putem vedea că această tendință a continuat în graficul de mai jos.
Procentul de câștig după înjumătățire scade în timp și, deoarece acest model a fost observat de mulți, următoarea înjumătățire poate avea o consecință complet diferită.
Teoria din spatele înjumătățirii
Noțiunea de înjumătățire este bazată pe următoarea reacție în lanț:
Recompensa este înjumătățită → inflația s-a înjumătățit → mai puțină ofertă disponibilă → cerere mai mare → creșterea prețului→ stimulentele minerilor rămân, indiferent de compensarea mai mică, sporind valoarea Bitcoin în acest proces.
Dacă cererea și prețul nu sunt stimulate odată cu înjumătățirea, minerii vor demisiona deoarece plata este redusă, iar valoarea Bitcoin nu se îmbunătățește. Cu toate acestea, există un mecanism de ajutor. Dacă plata este la jumătate și valoarea Bitcoin nu se îmbunătățește, dificultatea de minare poate fi modificată pentru a facilita extragerea. Asta înseamnă că plata rămâne aceeași, dar și dificultatea de procesare este redusă.
Trei înjumătățiri s-au dovedit de succes, doar câțiva mineri au renunțat pentru că prețul Bitcoin a crescut mai mult decât a compensa pierderea inițială a veniturilor. Prăbușirile după perioada de aproximativ un an au menținut prețurile mai mari decât atunci când evenimentul de înjumătățire a fost finalizat.
Ce urmează?
Dacă tendința din trecut continuă, probabil că am atins perioada de aproape 2 ani după înjumătățire (de la înjumătățirea din 2020) și maximul istoric care fie a fost, fie va fi observat înainte de următoarea înjumătățire din 2024. Întrebarea rămâne dacă înjumătățirea din 2024 va duce la o creștere masivă după ce va veni sau dacă o creștere va începe înainte de înjumătățire. Ceea ce se poate întâmpla în cele din urmă este că poate exista o netezire a întregului model. Privind randamentele istorice, se pare că majoitatea câștigurilor uriașe scad cu fiecare înjumătățire, iar această netezire ar putea fi rezultatul. Doar timpul ne va arăta, iar timpul de urmărit este înainte de viitoarea înjumătățire din martie 2024.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro