Compania Meta (fostul Facebook) a adoptat Bitcoin și Lightning Network după ani de încercare de a-și lansa propria monedă stabilă. LightSpark, o nouă companie fondată de Andreessen Horowitz (a16z), Paradigm, Coatue și Matrix Partners, a fost de asemenea lansată.
Viziunea LightSpark
LightSpark va construi infrastructură de backend pentru companiile care doresc să utilizeze rețeaua Lightning a Bitcoin, care permite taxe mici prin canale de plată pentru tranzacții mici, cum ar fi cumpărarea unei cafele. Lightning a fost creat de dezvoltatori pentru a descărca o parte din sarcina de procesare a datelor din blockchain-ul Bitcoin, care are spațiu de stocare foarte limitat.
În ciuda unor controverse timpurii și a unor critici în creștere, rețeaua Lightning a câștigat rapid tracțiune ca o modalitate de a trimite plăți mici fără a suporta taxe exorbitante.
Cei mai apropiați concurenți ai Lightspark sunt Blockstream, cea mai mare companie de infrastructură a rețelei Bitcoin. Acesta operează cu Core Lightning, cea mai mare implementare a Lightning. Un alt rival, Strike, operează deja o aplicație de plăți Lightning în 200 de țări. Furnizorul de noduri Cloud Lightning Voltage este, de asemenea, un concurent, făcând mai ușor utilizatorilor Lightning să rotească un nod găzduit.
I wanted to share that we are starting a new company called @lightspark to explore, build and extend the capabilities and utility of #Bitcoin. As a first step, we’re actively assembling a team to dive deeper into the Lightning Network. (1/3)
— David Marcus (@davidmarcus) May 12, 2022
Meta adoptă Bitcoin după eșecurile stablecoins
David Marcus, CEO-ul LightSpark, a condus anterior eforturile Meta de a crea o monedă stabilă.
Inițial, plănuise să creeze mai multe monede pentru diferite părți ale lumii, dar a abandonat rapid ideea. În schimb, a ales să se concentreze doar pe una singură, Libra.
Când Asociația Libra a lui Meta a debutat în iunie 2019, a atras multă atenție. Printre membrii săi s-au numărat MasterCard, PayPal, Stripe, Visa, eBay, Lyft, Uber, Spotify și Andreessen Horowitz. Cu toate acestea, proiectul a fost întâmpinat rapid cu opoziția Congresului. Autoritățile de reglementare erau îngrijorate de faptul că o mare corporație ar deține o asemenea putere asupra unui proiect economic global.
Oamenii legii au cerut ore de mărturie de la fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, și i-au cerut să amâne lansarea monedei sale stabile. Ulterior, asociația Libra și-a pierdut rapid membri de profil. De asemenea, Meta intenționa să lanseze un portofel cu criptomonede numit Calibra în 2020. Calibra a fost redenumit ulterior Novi, dar nu a fost lansat niciodată. Meta a încercat să curețe numele pătat al Balantei prin rebranding-ul lui Diem la sfârșitul anului 2020.
Bețe în roată pentru Diem
Cu toate eforturile depuse de Meta, Diem a continuat să se confrunte cu probleme de reglementare. Proiectul a fost numit „lup în haine de oaie” de ministrul german de finanțe Olaf Scholz.
„Pentru mine este clar că Germania și Europa nu pot și nu vor accepta intrarea pe piață a unui stablecoin din partea Meta în timp ce riscurile de reglementare rămân neabordate”, a spus el. El și-a exprimat, de asemenea, o opoziție puternică față de moneda partidelor private, afirmând că „trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că monopolul valutar rămâne în mâinile statelor”.
După ce a băgat miliarde de dolari în Diem, Meta are un buget anual de cercetare și dezvoltare de 27 de miliarde de dolari. Titanul tehnologic a renunțat în cele din urmă, vânzând activele lui Diem către Silvergate pentru o sumă de 182 de milioane de dolari.
Compania Meta folosește acum Bitcoin și este interesată de tehnologiile blockchain. De asemenea, testează o nouă funcție care evidențiază NFT-urile pe Instagram, rețeaua de socializare soră a Facebook-ului.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro