După ce Departamentul de Justiție al SUA (DoJ) a confiscat și recuperat peste 94.000 de monede Bitcoin în valoare de 3,6 miliarde de dolari furați de la exchange-ul de criptomonede Bitfinex în 2016, gigantul de streaming Netflix a plănuit să lanseze un documentar despre cea mai mare infracțiune criptografică înregistrată vreodată.
Ilya „Dutch” Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, și Heather Morgan, de 31 de ani, sunt perechea căsătorită acuzată că au conspirat pentru a spăla bani și a frauda guvernul SUA. Aceștia riscă până la 25 de ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.
Chris Smith, cunoscut pentru munca sa la „The Greatest Party That Never Happened” și „Tiger King”, va regiza și va produce serialul documentar, a anunțat Netflix vineri seara pe 11 februarie.
„Netflix plănuiește un documentar despre presupusa schemă a unui cuplu căsătorit de a spăla criptomonede furate în valoare de miliarde de dolari în cel mai mare caz de infracțiuni financiare din istorie”, a declarat compania.
Lichidarea a 3,6 miliarde de dolari
Liechtenstein și Morgan au fost arestați pe 8 februarie la domiciliul lor din New York și acum suferă acuzații de conspirație pentru spălarea a aproape 120.000 de Bitcoin în legătură cu hack-ul de schimb de criptomonede care a avut loc în 2016.
Anchetatorii se străduiau să urmărească tranzacțiile Bitcoin de pe blockchain după atac, deoarece valoarea capitalizării de piață a acestuia a crescut de la 71 de milioane de dolari la peste 5 miliarde de dolari. Cei doi ar fi încercat să-și scoată banii furați creând identități fictive și conturi online, precum și cumpărând aur fizic, token-uri nefungibile (NFT) și alte active.
În ultimii cinci ani, un proces sofisticat de spălare a banilor a fost folosit pentru a scoate aproximativ 25.000 de Bitcoin furați din portofelul Lichtenstein, o parte din banii furați fiind plasați în conturi bancare deținute de Lichtenstein și Morgan.
Fondurile furate rămase, în valoare totală de peste 94.000 de Bitcoin, au rămas în portofelul care a fost folosit pentru a primi și păstra câștigurile ilicite din hack, potrivit Departamentului de Justiție.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro