Având în vedere că criptomonedele sunt din ce în ce mai bine văzute drept o acoperire împotriva bolilor economice induse de fiat, este ușor de prezis cum va percepe Rusia activele digitale în timpul tensiunilor actuale ale NATO.
Contextul diplomatic actual
Joi, forțele ruse au pășit pe teritoriul ucrainean într-una dintre cele mai îndrăzneţe încercări de anexare din istorie, punând capăt lunilor de speculații despre o invazie și declanșând o serie de sancțiuni împotriva Rusiei din partea NATO și a partenerilor săi.
Primul set de sancțiuni a venit luni din SUA, după ce Joe Biden a emis un ordin executiv intitulat „Blocarea proprietății anumitor persoane și interzicerea anumitor tranzacții”, după ce Rusia a sfidat apelurile de a renunța la eforturile sale de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
După ce a încercat să recunoască așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) ca republici „independente” și să trimită trupe în aceste zone, Putin s-a răzgândit. În încercarea de a-l determina pe Putin să dea înapoi, liderii UE s-au angajat în această dimineață să „cadă de acord asupra celui mai puternic pachet de sancțiuni pe care Rusia l-a văzut vreodată”.
Reacția lui Putin
Președintele Putin, pe de altă parte, pare neclintit, promițând că va continua cu încercările sale de anexare. Unii atribuie bravada Rusiei recentelor sale incursiuni în criptomonede, în special Bitcoin, care ar putea servi drept tampon împotriva sancțiunilor.
„Corporațiile ruse au la dispoziție mai multe metode crypto pentru a evita sancțiunile, inclusiv așa-numita rublă digitală și ransomware”, potrivit New York Times.
„După ce SUA le-au interzis americanilor să facă afaceri cu băncile rusești, producătorii de petrol și gaze și alte corporații în 2014, în urma invaziei Crimeei de către Rusia, economia rusească a suferit un prejudiciu rapid și masiv. Potrivit economiștilor, sancțiunile implementate de țările occidentale costă Rusia 50 de miliarde de dolari în fiecare an.
Piața globală a criptomonedelor și a altor active digitale a crescut dramatic de atunci. Este o veste proastă pentru cei care aplică sancțiunile, dar o veste excelentă pentru Rusia”.
Rusia și criptomonedele
Spre deosebire de alte țări, Rusia a adoptat o abordare pozitivă a criptomonedelor. Recenta inițiativă a președintelui Putin de a grăbi construirea unui cadru juridic și financiar pentru Bitcoin a fost privită ca o prefigurare a sancțiunilor occidentale ca răspuns la măsurile sale planificate în Ucraina.
Bitcoin, potrivit lui Stacy Herbert, co-gazdă a podcastului Orange Pill Bitcoin, ar putea fi una dintre cele mai critice probleme din impasul Ruso-NATO-SUA.
„Sancțiunile vor fi întâmpinate în mod inevitabil cu Bitcoin; faptele nu sunt nici pozitive, nici negative”, a spus ea, sfătuindu-i pe Bitcoinieni să rămână vigilenți.
Rusia este, de asemenea, cea de-a treia țară din lume care minează Bitcoin, potrivit Bloomberg, cu cetățenii deținând criptomonede în valoare de peste 214 miliarde de dolari, sau aproximativ 12% din valoarea totală a tuturor activelor cripto.
Desprinderea de sistemul monetar clasic
Având o bucată atât de uriașă de criptomonede sub centură, experții cred că Rusia va manevra suficient sancțiunile impuse pentru ea, având în vedere că criptomonedele nu sunt permise. Rusia s-ar putea bucura, de asemenea, de sprijin din partea altor națiuni, inclusiv Iran și China, dintre care unele au căzut sub sancțiunile SUA.
În plus, potrivit unei cercetări recente a Centrului pentru o Nouă Securitate Americană, criptomonedele au potențialul de a atenua efectele sancțiunilor SUA, permițând statelor naționale să efectueze tranzacții în afara sistemului financiar global.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro