Polkadot este cunoscut ca fiind descris folosind cuvinte precum Web 3.0, interoperabilitate și strat zero. Dar ce anume implică această rețea și cum va afecta piața internetului și a criptomonedelor? Polkadot abordează, în același timp, scalabilitatea registrului distribuit și centralizarea web, potrivit noilor studii.
Haideți să luăm în considerare un scenariu în care Facebook este înlocuit de o platformă de socializare descentralizată bazată pe Polkadot. Aceasta este ceea ce încearcă să realizeze inițiative precum Subsocial cu platformele lor, care permit utilizatorilor să aleagă ce date doresc să păstreze private și pe care doresc să le publice. Făcând token-uri Ocean Protocol, OCEAN și vânzându-le pe o piață descentralizată precum Polkadex, utilizatorii pot beneficia de vânzarea datelor lor blockchain către corporații terțe.
Faptul că banca percepe taxe de descoperire atunci când soldul contului unui client ajunge sub 0,00 USD, este un lucru neplăcut pentru toată lumea. Ei bine, un proiect bazat pe Polkadot numit Acala a construit un programator automat on chain, care este similar cu o versiune descentralizată a Stripe. Acest lucru permite utilizatorilor să transfere automat recompense din staking la adresa portofelului lor, care poate fi legată de un card de credit fizic. Asta înseamnă că o persoană poate fi plătită pentru a ajuta la asigurarea unui sistem bancar descentralizat și a unui sistem bancar și că banii câștigați pot fi trimiși pe un card de credit și folosiți pentru a cumpăra o cafea la Starbucks.
Poate Polkadot să respecte promisiunile făcute de Ethereum?
Mecanismul de consens din Ethereum necesită ca toate nodurile să valideze toate tranzacțiile. Blockchain-ul Polkadot, pe de altă parte, împarte noi loturi de tranzacții în numeroase bucăți și le execută în paralel. Blockchain-urile care se conectează la rețea pot avea reguli de operare, procesare tranzacții și capacități semnificativ diverse, oferind sistemului mult mai multă flexibilitate.
Polkadot încearcă să se extindă fără a pune în pericol securitatea rețelei. Această celebră problemă, cunoscută sub numele de „blockchain trilemma”, a fost elucidată de unul dintre cofondatorii Ethereum, chiar de Vitalik Buterin.
Spre deosebire de Ethereum, care are un singur blockchain, Polkadot conține numeroase blockchain-uri separate, cunoscute sub numele de parachains, care se conectează la un blockchain primar, cunoscut și ca lanțul de releu sau stratul zero. Conectarea diferitelor blockchain-uri prin lanțul central de relee stabilește un mecanism de transportare a mesajelor și tranzacțiilor pe mai multe blockchain-uri fără a încetini traficul pe traseul tranzacției, similar cu abordarea hub-and-speak frecvent utilizată în proiectarea aeroporturilor. Stratul zero se referă la ideea că protocoalele strat-unu precum Bitcoin și Ethereum ar putea acționa ca spițe, Polkadot servind ca hub. Proiectul de token nefungibil Bit.Country, spre exemplu, este un blockchain bazat pe substrat care se conectează la Ethereum printr-un pod. Acest lucru permite activelor să circule între Ethereum și metaversele construite pe blockchain-ul TEWAI al Bit.Country.
Pe Polkadot nu există contracte inteligente
Întrucât lanțul de relee Polkadot nu are contracte inteligente, depinde de blockchain-urile conectate la Polkadot să asigure contractele inteligente. De exemplu, un parachain numit Moonbeam are compatibilitate deplină cu contractele Ethereum. Dezvoltatorii Moonbeam au creat o modalitate de a interacționa cu monedele digitale construite pe Polkadot prin MetaMask, popularul portofel de browser web pentru finanțare descentralizată. Aceasta înseamnă că token-urile construite pe Substratul Polkadot, care este un instrument de dezvoltare blockchain, pot fi trimise fără probleme către portofele Ethereum și adrese de contracte inteligente.
Următorul strat al ecosistemului Polkadot include proiecte care se construiesc deasupra lanțurilor de blocuri care sunt construite deasupra lanțului de releu. De exemplu, Ocean Protocol este în proces de implementare a contractelor sale inteligente pe blockchain-ul Moonbeam. Construind pe partea de sus a Moonbeam, simbolul OCEAN va fi compatibil atât cu aplicațiile blockchain Polkadot, cât și Ethereum.
Reconstruirea rețelei Ethereum pe Polkadot
Scalabilitatea îmbunătățită a Polkadot permite multor proiecte să depășească taxele mari de tranzacție ale Etheruem și numărul redus de tranzacții pe secundă. Similar proiectelor descentralizate de stocare a datelor Ethereum, cum ar fi Filecoin, Sia sau Storj, Crust Network construiește o soluție similară deasupra Polkadot. Spre deosebire de proiectele bazate pe Ethereum, Crust Network nu este constrânsă de problemele de scalabilitate ale Ethereum. Multe dintre aplicațiile pe care le-am îndrăgit pe Ethereum sunt reconstruite în rețeaua Polkadot sau integrate prin gateway-uri agnostice în lanț.
Ecosistemul Polkadot este plin de proiecte, de la computere cloud descentralizate cu rețeaua Phala la portofele de custodie încrucișate, cum ar fi MathWallet bazat pe browser. Proiectul de rețea privată virtuală bazat pe hardware Deeper Network a vândut deja peste 10.000 de dispozitive fizice pe Indiegogo, Amazon și BestBuy. Soluția blockchain a lui Deeper coordonează toate dispozitivele și rutarea într-un mod care păstrează confidențialitatea, deține registrul dispozitivelor (sub formă de infrastructură cu cheie publică) și gestionează subsistemele de miză și reputație.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro