Comunitatea LumeaCrypto este destul de unică. În mare parte este formată din developeri, early adopters, comercianți, stakers, mineri și fondatori atât din România cât și din străinătate. Astfel, ne-am gândit că la început de an, să creăm un sondaj în care să-i întrebăm care sunt previziunile lor pentru 2023.
La sondaj au participat aproape 800 de pasionați și early adopters în Crypto. Iar rezultatele am putut să le clasificăm astfel:
Cea mai căutată categorie de pe LumeaCrypto în 2023 este DeFi
În cadrul sondajului nostru, am întrebat ce tip de proiecte își doresc cel mai mult early adopters să vadă pe LumeaCrypto în 2023. Răspunsul de top a fost DeFi (55,8%), ceea ce reflectă ideea predominantă că DeFi ar putea fi pregătit pentru o creștere consistentă în 2023, după ce a trecut printr-o perioadă de creștere puternică și o prăbușire negativă severă.
L1s/L2s (48,3%) și Gaming (45,4%), urmate îndeaproape de Cross-Chain Infrastructure (38,1%), au fost a doua și, respectiv, a treia categorie cea mai solicitată. Un interes mai scăzut a fost observat în categorii precum NFTs, DAOs, Governance și Social Tokens. Într-un al doilea sondaj, dar înrudit cu acesta, 47% dintre respondenți au prezis că DeFi și Gaming vor fi cele două mega-tendințe care vor conduce la o adopție largă a criptomonedelor, depășind toate celelalte categorii cu o marjă semnificativă.
Interesul pentru Cosmos și pentru noile blockchain-uri L1 (Sui, Aptos) le eclipsează pe cele existente
Cosmos, Binance Smart Chain (BSC) și L2 rollups/sidechains (Arbitrum, Polygon, Optimum) au primit fiecare peste 40% din voturi atunci când respondenții au fost întrebați cu ce blockchain speră să se implice cel mai mult în 2023 în afara Ethereum. Acest lucru indică faptul că BSC are o potrivire mare între produs și piață, că L2-urile reprezintă o problemă importantă și că oamenii sunt nerăbdători să adopte Cosmos.
Mai multe aplicare în lumea reală constituie cel mai mare motor de creștere
Mai mult de jumătate dintre respondenți au enumerat nevoia de mai multă aplicare în lumea reală (58,9%) și de securitate sporită (53,2%) ca fiind cele mai importante două provocări pe care industria criptografică trebuie să le abordeze pentru a obține o mai mare adopție. Aproximativ 42% dintre respondenți au numit educația utilizatorilor și claritatea reglementărilor ca fiind al treilea și al patrulea cel mai important factor.
În timp ce absența certitudinii legislative este, fără îndoială, un obstacol în calea creșterii, sunt necesare cazuri de utilizare și aplicare mai concrete astfel încât criptomonedele să atragă mai mulți utilizatori și să genereze efecte de rețea.
Cele mai mari îngrijorări sunt manipularea pieței și incertitudinea în materie de reglementare
Respondenții au clasat incertitudinea reglementării și manipularea pieței ca fiind cele două principale motive de îngrijorare atunci când decid dacă să investească sau nu în criptomonede, urmate îndeaproape de securitatea custodiei activelor. Un număr mai mic de reguli poate însemna un compromis între oportunitate și protecție, în timp ce o reglementare suplimentară poate indica o mai mare siguranță, dar un timp mai lung până la intrarea oficială pe piață a criptomonedelor.
Având în vedere eșecurile mari, scandalurile și acțiunile de aplicare a legii care au existat, observate de comunitatea cripto în anul 2022, 2023 poate fi anul în care vom înțelege mai bine ce poate aduce reglementarea.
62% din investitori doresc să își mărească portofoliul de criptomonede
În timp ce examinăm schimbările în alocările de crypto, am descoperit că 63,4% dintre respondenți intenționează să își majoreze alocările de crypto în 2023, în timp ce 25,4% intenționează să își mențină alocările actuale și să își HODL-uiască activele. În pofida scăderii prețurilor, se pare că cei care au adoptat timpuriu criptomonedele continuă să privească clasa de active cu o perspectivă pe termen lung.
Bitcoin rămâne indiscutabil regele Crypto
În ciuda scăderii prețului Bitcoin cu peste 50% în 2022, este imposibil de imaginat un scenariu în care Bitcoin își pierde din atractivitate, în timp ce alte criptomonede cresc. În timp ce dominația Bitcoin a scăzut de la 48% la 42% în 2022, Ethereum este singurul concurent semnificativ din clasa de active. Având în vedere concurența sporită cu care se confruntă Ethereum din partea altor L1 în 2023, este dificil de imaginat că se va produce o răsturnare de situație.
În ceea ce privește prognoza prețului BTC, se pare că iarna criptografică a redus perspectivele de apreciere a prețului pe termen scurt, peste cincizeci la sută dintre respondenți preconizând că prețul Bitcoin va varia între 20.000 și 50.000 de dolari în 2023.
Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări privind investițiile. Fiecare alegere de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să își desfășoare propriile cercetări atunci când iau o decizie. Gândurile și opiniile exprimate aici sunt numai ale autorului și nu reflectă sau reprezintă în mod necesar viziunea sau opiniile LumeaCrypto.ro