Solana este un proiect open source extrem de funcțional, care se bazează pe caracterul fără permisiune al tehnologiei blockchain pentru a oferi soluții de finanțare descentralizată (DeFi). În timp ce ideea și lucrările inițiale ale proiectului au început în 2017, Solana a fost lansată oficial în martie 2020 de Fundația Solana cu sediul în Geneva, Elveția.
Protocolul Solana este conceput pentru a facilita crearea de aplicații descentralizate (DApp). Acesta își propune să îmbunătățească scalabilitatea prin introducerea unui consens de dovadă a istoriei (PoH) combinat cu consensul de bază a dovezii de miză (PoS) al blockchain-ului.
Datorită modelului de consens hibrid inovator, Solana se bucură de interes atât de la comercianții mici cât și de la comercianții instituționali. Un accent semnificativ pentru Fundația Solana este de a face finanțarea descentralizată accesibilă pe o scară mai mare.
Cine sunt fondatorii Solana?
Anatoly Yakovenko este cea mai importantă persoană din spatele lui Solana. Cariera sa profesională a început la Qualcomm, unde a crescut rapid în rânduri și a devenit manager inginer senior în 2015. Mai târziu, calea sa profesională s-a schimbat, iar Yakovenko a intrat într-o nouă poziție de inginer software la Dropbox.
În 2017, Yakovenko a început să lucreze la un proiect care s-a materializat ulterior ca Solana. A făcut echipă cu colegul său de la Qualcomm, Greg Fitzgerald, și au fondat un proiect numit Solana Labs. Atragând mai mulți foști colegi Qualcomm în acest proces, protocolul Solana și simbolul SOL au fost lansate publicului în 2020.